Огънат декоративен профил

Огънат декоративен профил

В процеса на интериорен редизайн на спалнята в домът на нашия шеф се оказа, че избраният декоративен профил WT5 – WALLSTYL няма да може да бъде поставен на някои места в стаята, заради извити стени.

Макар на пазара да се предлагат гъвкави профили, радиусът им на огъване в някои случаи е прекалено голям и не пасва на стената, затова приехме предизвикателството и запретнахме ръкави.

Стъпка 1: 3D сканиране на профила
За начало сканирахме малка част от двуметровия прав профил.

За да сме сигурни в точността на сканирането и последващото пречертаване от него, напечатахме малко парче профил за верификация.

Уверени в резултата, дойде време за стъпка 2.

Стъпка 2: 3D сканиране на стената
Удобството, което предоставят преносимите 3D скенери за проекти като този, е ненадминато. В рамките на 15 минути техниката беше настроена и имахме сканирана секцията от стена, таван и ъгъл, с които трябва да работим.

Стъпка 3: Моделиране на огънатия профил
С вече изпипан шаблон за формата на профила и 3D сканираната стена, моделирането на огънат профил е като разходка в парка.

Най-предизвикателен беше острият ъгъл вляво, от където започваше вече залепен в последствие профил, но с няколко допълнителни измервания, бяхме уверени в модела.

Стъпка 4: Производство и монтаж
Извивките на профила, както и самата му форма дори в право състояние, правят моделът малко по-предизвикателен за печат, но ние в WeMakeIt обожаваме предизвикателствата.

Монтирането беше лесно и безпроблемно, защото всичко пасна перфектно, включително предизвикателният остър ъгъл.

Финалният резултат:

Back to blog