Щипка за профил (майка)

Щипка за профил (майка)

В началото на нашето 3D приключение, един от първите въпроси, който клиент отнесе към нас беше - с какво може да ми помогне 3D печата в стоителството. Очевидните отговори като дизайн, оптимизиране на архитектурни планове и пр. бяха първите, които поднесохме. Това, което обаче се оказа "перлата" на океанското дъно беше едно дребно, но много потребно нещо - т.нар. щипки за "майки".

В настоящата статия  ще ви запознаем с едно интересно и същевременно много практично решение на масов процес строителството. Преди да започнете да си фантазирате, не говорим за истински майки - не бъдете такива :).

Т.нар. щипка има за идея да закрепи профил за мазилката или за гипскартон към стената чрез винт за дюбел. Закрепването на въпросните профили помага на строителите да нанесат правилно мазилка или гипскартон върху стената.

 

Защо е толкова специална. Решенията в това направелние към момента са да се използват различни лепила за закрепкване на профилите или забиването им в стените. Това обикновено прави вложеният ресурс невъзрващаем. Ако си представите този процес на индустриално ниво, ще разберете, че разходите, които се влагат са огромни без реална алтернатива. Е, вече не е така.

Чрез щипките, строителите могат да закрепят устойчиво профилите без да използват лепила или други средства. Самите щипки са направени от здрава пластмаса, която издържа на пряка слънчева светлина, високи темепратури, вибрации и силни удари. След редица тестове се оказа по-здрава отколкото дори ние сме очаквали. Това прави нейният жизнен цикъл много дълъг и елиминра нуждата от закупуване на други ресурси за закрепване на профилите.

Щипката има отвор в средата, който позволява през него да се прокара винт. Последният може свободно да се върти без да се налага махане на щипката, улеснявайки процеса по нивелиране на профила.

 

След като строителите привършат работата си, щипките се развиват и могат да се преизползват многократно. Контакът им с замаски или други материали по никакъв начин не уврежда структурния им интегритет. След бързо почистване и премахване на евентуални остатъчни материали, щипката е като нова.

Този дребосък има потенциала да реши редица проблеми в сферата на строителството. Последните години доказа, че глобалният пазар може да е лабилен и в случай на недостиг на материали, нещо толкова мимолетно като липса на лепило, може да забави драстично строителните дейности.

Назад към блога